Istoric

O scurtă istorie a bisericii cu hramul ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” din Chișinău


Acum 10 ani, în orașul Chișinău, șirul sfintelor locașuri existente aici, a fost completat cu unul nou, în cinstea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.  Acesta, pe lîngă faptul că perpetuează misiunea de a chema sufletele spre mîntuire, oferă și satisfacție estetică prin felul în care arată, fiind prima biserică de lemn din Republica Moldova.

În anul 2006, Părintele Severian Gheras, parohul acestei biserici, a demarat căutarea locului potrivit pentru a fi zidită, iar în 2008, cu contribuția domnului Victor Copiimulți, a fost pusă temelia. Astfel, de-a lungul timpului, biserica a fost instalată, iar atât în exterior, cât și în interiorul acesteia, lucrările de înfrumusețare nu contenesc. 

Pentru biserică, o adevărată comoară este racla sculptată în lemn, cu părticele din 24 de sfinte moaște, care se află în Biserica ”Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, instalată într-un frumos baldachin. Iar de ceva timp, în biserica ”Sfântei Xenia” din demisol, a fost plasată o nouă raclă cu sfinte moaște, la fel de frumoasă.

Vizavi de baldachinul cu sfintele moaște se află o sfântă Troiță (Răstignire), care dăruiește celor ce vin să se închine, izbândă pământească și moștenire cerească.

Un obiect deosebit de decor poate fi observat chiar la intrarea în biserică, în partea stângă. Aici se află toaca fixă, confecționată din lemn, care cheamă în fiecare duminică dimineața credincioșii la Sfânta Liturghie. Este marcant faptul că toaca fixă este instalată la o biserică parohială pentru prima dată în spaţiul Republicii Moldova. Mă bucur mult că enoriaşii apreciază lucrarea şi se bucură de sunetele bătăii de toacă şi nu doar le ascultă, ci chiar vin la biserică chemaţi de ele...

Alt element de decor, amplasat în 10 colțuri ale bisericii, este Coloana Infinitului, confecționată din lemn de salcâm. Deoarece în biserica noastră sunt elemente din Brâul lui Iov, am considerat binevenită amplasarea în colțuri a acestei coloane – pilon al românismului de susținere a cerului.

 Policandrele sculptate în lemn, prezente la noi în biserică, sunt lucrări unice pentru un locaș de cult din Basarabia. Pe acestea sunt prezente diverse simboluri, caracteristice neamului nostru.

Iluminarea de pe pereții bisericii – felinarele din lemn, bralele –  a fost la fel confecționată din lemn. Aceasta a întregit  întregul decor al iluminării bisericii noastre. 

Fiecare loc din Biserică are nişte rigori ale sale. La prima vedere s-ar părea că toate sunt asemănătoare,  dar cînd stai şi te uiţi mai atent, îţi dai seama că toate-s diferite. Fiind dintr-o garnitură, se completează una pe alta.

Anna Casian-Musteață