Mai este loc pentru rugăciune...

Mai este loc pentru rugăciune...
19.02.2019

E bine știut faptul că credincioșii din Bucovina, din ambele părți ale frontierei, au un sentiment de evlavie deosebit față de cele sfinte. În Bucovina din România găsim șiragul nestemat al mănăstirilor așezate pe vetre sihăstrești, cu bună rânduială în viețuirea obștii și catalogate de UNESCO ca monument. În Bucovina din partea Ucrainei aflăm același sentiment al credincioșilor și, de la 1995 încoace, mai multe mănăstiri și biserici noi, care sunt solicitate de enoriașii și ctitorii lor. Bunăoară, și prezența mea la slujba Hramului Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din comuna Ciudei, raionul Storojeț, regiunea Cernăuți, Ucraina, a fost împreună cu ceilalți 31 de slujitori și, dupa cum au reflectat pozele de AICI (LINK CĂTRE POSTAREA DE PE FB), cu o mulțime de credincioși, care au făcut biserica neîncăpătoare. S-ar părea că preoții nu ar mai avea ce face, decât să mențină candela aprinsă. Dar nu e așa...

Ieșind din comuna Ciudei, la marginea de sat, am ținut să trag la fabrica de brichete pentru foc. Intrând în hală, am văzut mormane de rumeguș și ceva brichete ambalate pentru livrare. La întrebarea pe care am pus-o administratorului fabricii, dacă aș putea să procur de la ei brichete, mi-a răspuns că nu ar fi posibil, dar va întreba patronul. A sunat la acesta, mi-a făcut legătura cu el și la celălalt capăt al eterului, pentru început îmi vorbea o voce de om cumsecade, dar nu a durat prea mult timp pentru ca să-mi solicite o rugăciune cu stropire de apă sfințită pentru binecuvântarea întreprinderii. La început, nu conștientizam cum aș putea s-o fac, lucru despre care i-am spus. La care el mi-a răspuns: dacă ești omul lui Dumnezeu, vei găsi soluții. Și așa a și fost... Adunându-mă, mi-am dat seama că am cu mine epitrahilul și mânecuțele de serviciu, am cadelnița, cărbuni, tămâie, și de la mănăstirea „Sf.Ioan cel Nou” din Crasna, am apă sfințită. Am zis palamarului Sergiu să gătească cele necesare pentru rugăciune, pe un sac așternut pe teancul de palete. Între timp, administratorul a adus o căldare cu apă și, deși mai era zăpadă afară, a reușit din pojarnița uscată să lege un mănunchi pentru stropit. Am aprins lumânarea, dând binecuvântare pentru a citi Paraclisul Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, la încheierea căreia am mai anexat și troparele și condacele Sfinților zilei.

Dupa încheierea rugăciunii, am stropit cu apa sfințită hala întreprinderii și drept mulțumire, mi s-au livrat brichetele solicitate, cu discount.