Pelerinaj la Așezămintele Sfinte din Ucraina și Rusia

Pelerinaj la Așezămintele Sfinte din Ucraina și Rusia
24.10.2019

În timpul verii care tocmai a trecut, un grup din 22 de credincioși, format din enoriașii parohiei noastre și ai altor parohii, au luat parte la pelerinajul organizat în cadrul Comunității „Sfântul Ioan de Kronștadt” la locurile sfinte din Ucraina și Rusia. Cu binecuvântarea și însoțiți de preotul paroh Severian Gheras, pelerinii au vizitat mai multe biserici și mănăstiri, având ocazia să se închine la numeroase icoane și sfinte moaște. Astfel, primul loc de popas a fost mănăstirea Goloseevo, ctitoria Movileștilor, acolo unde se află mormântul Maicii Alipia. A urmat Sihăstria Kitaevo, Lavra Peșterilor din Kiev și mănăstirile din Cernigov, unde am fost binecuvântați cu toiagul Sfântului Lavrentie.

Dupa trecerea frontierei ucraineano-ruse, pe drumul parcurs de la vamă până la Pecersk, am avut ocazia să admirăm frumoasele vederi ale naturii din preajma drumului parcurs. La data de 25 iulie am vizitat Lavra Peșterilor de la Pskov - leaganul sihăstresc, care a fost motivul inspiratiei pentru scrierea cărții „Nesfinții Sfinți” de de Arh. Tihon Shevkunov, cartea cea mai vândută în Rusia anului 2012. De asemenea, am vizitat si pestera cu 7 strazi, unde ne-am închinat la sfintele morminte și la moaștele Sfintei Vassa și Iona. Dupa închinarea în peșterile Lavrei, pelerinii din grupul nostru au vizitat chilia Arhimandritului Ioan Krestiankin, unul dintre marii duhovnici contemporani ai Bisericii Ortodoxe Ruse.

Au urmat două zile petrecute în orașul Peresburg, unde am vizitat marile catedrale, cimitirul Sfintei Xenia și ne-am închinat la moaștele Sfântului Ioan de Kronștadt. Spre buciria celor din grup, am prins perioada încheierii noptilor albe. La fel, am avut marea bucurie să găsim acest oraș, sumbru de felul lui, însorit în zilele pelerinajului nostru. Desși nu am luat parte la parada militară a forțelor marine, am avut ocazia să admirăm buna organizare a evenimentului ce urma să aibă loc.

În orașul Kronștadt am vizitat apartamentul-muzeu al Sfântului Ioan și catedrala cu hramul „Sfântul Nicolae”, unde ne-am închinat la moaștele Sfântului Admiral Teodor Ushakov.

E necesar de menționat faptul că, pe toată perioada pelerinajului, una dintre mesele zilei a fost pregătită în sânul naturii. Astfel, toți pelerinii au luat parte la prepararea bucatelor, iar cel mai memorabil prânz a fost cel luat pe malul râului Laduga din satul Staraya Laduga.

În localitatea Staraya Sloboda, la sfârșitul unei zile frumoase de vară, am vizitat mănăstirea „Sfântul Alexandru Svirskii”, ne-am închinat la moaștele Sfântului și am ascultat liniștea din spatele porților mănăstirilor, acolo unde nici măcar greierii nu cântau.

Ultimele zile de pelerinaj au fost petrecute pe insula Solovăț, unde se află cea mai nordică mănăstire mare a Rusiei, situate aproape de Cercul Polar. Timp de 3 zile toți pelerinii am fost prezenți la sfintele slujbe, am vizitat împrejurimile și ne-am bucurat de momentele unice petrecute pe locurile unde a fost martirizată elita spirituală, culturală și intelectuală a Rusiei. Ne-am bucurat să știm că, în perioada aflării noastre pe Solovăț, s-au adunat alți 80 de pelerini, preoți, preotese, monahi și mireni din România.

La anul viitor, în cadrul Comunității „Sfântul Ioan de Kronștadt” va mai fi organizat un asemenea pelerinaj, de aceea vă invităm să fiți prezenți la slujbe pentru a afla detalii, dar și să ne urmăriți pe pagina de Facebook.

Doamne ajută!

Text și foto: Anna Casian-Musteață