Confor tradiției stabilite cu timpul de Biserică în primele 2 zile din Postul Mare, pentru cei ce pot, nu se mănâncă deloc, iar pentru cei mai slabi, seara putina pâine și apă.
În I săptămână, seara după canon se consumă pâine, fructe, legume uscate.
În Săptămâna Patimilor se consumă mâncăruri uscate seara.
În Vinerea Patimilor – cine poate, nimic.
În tot restul Postului Mare – de luni până vineri, o singură dată pe zi se consumă pâine și legume fierte fără ulei.
Sîmbătă și duminică – de 2 ori pe zi, pâine, legume, ulei și vin.
a) Aflarea capului Sf. Ioan Botezătorul
b) Sf. 40 Mucenici
c) Sf. M. Mc. Gheorghe
d) Joia Canonului Mare (săptămâna a V – a)
e) Înainte și după sărbătoarea Bunei Vestiri
f) Joia Mare
La toate aceste sarbători se dezleagă la ulei și vin în orice zi n-ar cădea.
Arhimandrit Ermoghen (Adam)
Sursa: „Tipic Bisericesc” alcătuit de Arhim. Ermoghen (Adam), pag. 48-49