Importanţa calendarului bisericesc

Importanţa calendarului bisericesc
03.08.2017

Pentru fiecare credincios practicant este o mare îndemânare de a cunoaşte ce se întâmplă la biserică, pentru că biserica în sine dintotdeauna a aparţinut poporului şi cel care este practicant şi este prezent duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare îşi poate organiza timpul său mai comod. Cel care nu frecventează lăcaşul sfânt atât de des, care vine la biserică o dată de două ori în an, la fel îşi poate programa timpul, având acest calendar pe care noi îl trimitem săptămânal.

El trebuie să ştie la ce oră să vină, ce sfânt vor sărbători într-o anumită zi, dacă părintele va spovedi seara sau, şi dimineaţa sau nu va spovedi în acea zi în care el credea că va putea merge pentru asta la biserică. Ziua în care vrea să meargă la biserică poate îi este lui comodă, dar nu vom face noi slujbă.

Un alt motiv ar fi faptul că cei care vin la noi la biserică cu o oarecare ceremonie, un botez, cununie, sfinţire de casă. Sau enoriaşii care au lăsat un aport pentru biserică, un serviciu important, pentru ei este corect ca să existe o transparenţă despre ceea ce facem, ca să-şi dea seama că ceea ce au făcut ei are o perpetuare continuă. Ei trebuie să ştie că suportul din partea lor şi-a găsit locul potrivit.

De asemenea, noi trăind într-o perioadă nestatornică în care mulţi moldoveni pleacă, alţii, din contra, se întorc. Este foarte important ca acest drum de întoarcere să fie legat de biserică, să ştie enoriaşul că are o bisericuţă unde poate merge.

Rezultatul acestui orar expediat prin poşta electronică s-a văzut prin faptul că credincioşii care frecventează biserica poate nu în fiecare duminică sau zi de sărbătoare, dar au găsit o zi în care să vină, să fie prezenţi la sfânta slujbă. Prezenţa în viaţa lor a informaţiei despre ce se face la biserică eu consider că este o măsură de respect şi preţuire din partea noastră ca preoţi a acestei parohii şi din partea consiliului parohiei.

Noi nu ne legăm de viaţa cuiva, nu strâmtorăm libertatea cuiva, nu atentăm la libertatea enoriaşilor, prin trimiterea acestui orar, ci dimpotrivă mărturisim prin asta corectitudinea faţă de credincioşi.

Notă: Părintele Severian este mai mereu pe drumuri, dacă nu îl găsim la biserică, cu siguranţă îl găsim în oraş ca să cumpere ceva pentru parohie, dacă nu e în oraş este în pelerinaj. Întâmplarea a făcut ca să-l descoasem pe părinte pentru a ne mărturisi despre importanţa acestui orar bisericesc, tot pe un drum de oraş.